Steeds meer wasbare luiers gebruiken 

Wasbare luiers zijn luiers die gemakkelijk hergebruikt kunnen worden. De luiers zijn gemaakt van katoen. Hierdoor kun je de luiers eenvoudig na gebruik in de wasmachine stoppen en schoonmaken voor de volgende keer. Ben je benieuwd naar de werking, het gebruik en de verschillende soorten luiers? In dit artikel lees je alles over de werking, het gebruik, de verschillende soorten en verschillende stijlen van deze luiers. 

De werking van deze luiers 

Wasbare luiers hebben een gemakkelijke werking. Deze luiers vangen, net als gewone wegwerpluiers, de ontlasting van je kleine op. Het vocht wordt in het binnenbroekje van de luiers geabsorbeerd. Na het verschonen, worden de luiers in de wasmachine gewassen en verdwijnt het vocht uit de luiers. Na de wasbeurt zijn de luiers weer schoon voor gebruik.

Het gebruik van wasbare luiers 

Het gebruik van de luiers is heel erg eenvoudig. De luiers worden namelijk op exact dezelfde manier gebruikt als een gewone wegwerpluier. Echter is er bij het gebruik van de luiers een aantal dingen belangrijk. Doordat de luiers dezelfde werking hebben als gewone wegwerp luiers, kunnen de wasbare luiers ook de grootste bommen opvangen. Echter wil je uiteraard de luiers wel fris en schoon houden. Dit kun je eenvoudig doen door gebruik te maken van inlegvellen. De inlegvellen kun je in de luiers plaatsen. Deze inlegvellen vangen de vast ontlasting op en laten het vocht doorstromen. Hierdoor houd je de wasbare luiers zelf schoon en kan de vaste ontlasting met het inlegvel worden weggegooid. 

Verschillende soorten wasbare luiers 

Er zijn veel verschillende soorten luiers. Als eerste heb je bijvoorbeeld de all-in one luiers. Dit zijn luiers die alles in een hebben. De luier bestaat dan uit één deel. Daarnaast heb je de pocket luiers. De pocketluiers zijn wasbare luiers die niet bestaan uit één, maar twee delen. De pocket luiers hebben een binnen broekje en een overbroekje. Deze broekjes zitten bij de pocketluiers niet aan elkaar bevestigt. Wanneer je meer binnen broekjes hebt, kun je het overbroekje meerdere malen gebruiken. Hierdoor hoef je alleen de binnen broekjes na elke beurt te wassen, maar kun je de overbroekjes hergebruiken. 

De verschillende soorten sluitingen 

Naast dat er verschillende soorten wasbare luiers zijn, zijn er ook verschillende soorten sluitingen mogelijk bij luiers. Als eerste heb je bijvoorbeeld de luiers met klittenband. Het klittenband stel je zelf af rondom de kleine zijn lichaam. Het klittenband is eenvoudig te gebruiken wanneer je kleine in de groei is.

Daarnaast heb je ook de luiers met drukknoopjes. Deze drukknoopjes worden met een harde beweging vastgeklikt. Hierdoor zal de luier van de kleine niet snel los kunnen schieten.

Tot slot heb je ook de over het algemeen bekende sluiting van de elastische zijkanten. Deze sluiting is precies hetzelfde als bij een gewone wegwerpluier. 

Steeds meer stijlen 

Naast het draagcomfort, de sluiting en het type wasbare luiers zijn er ook nog andere varianten luiers waar je uit kunt kiezen. Je hebt tegenwoordig namelijk oneindig veel keuze in vrolijke kleurtjes en printen. Wist je dat er zelfs een wasbare zwemluier bestaat?